Wednesday, May 25, 2016

Coloana sonoră a vieţilor noastre - Megadeth, "Train of Consequences" (live la David Letterman)



Pentru săptămâna asta aveam altceva în plan şi tare mi-ar fi plăcut să nu trebuiască să-mi modific opţiunea. Dar moartea lui Nick Menza (1964-2016) m-a luat prin surprindere şi mi-a adus în gând amintiri şi istorii. Nick face parte din componenţa Megadeth socotită de mulţi "clasică" şi a înregistrat alături de Mustaine şi compania albumele "Rust In Peace" (1990), "Countdown to Extinction" (1992), "Youthanasia" (1994) şi "Cryptic Writings" (1997), precum şi preluarea după "Paranoid" a lui Black Sabbath  - de pe compilaţia "Nativity in Black" - , piesă la sfârşitul căreia continuă să bată după ce toate celelalte instrumente tac, până când se aude vocea lui Mustaine: "Nick... Nick!" Sosirea lui Menza în Megadeth coincide cu momentul în care, în ciuda unor "căderi" şi "ridicări" ulterioare, Dave Mustaine hotărăşte să-şi facă ordine în viaţă şi în trupă. "Rust in Peace" este primul rezultat al acestei decizii, dar şi albumul pe care debutează formula pe care mulţi dintre noi o cunoşteau pe de rost în anii 1990: Dave Mustaine - chitară, voce; Dave Ellefson - bas; Marty Friedman - chitară; Nick Menza - tobe. După ce, dintr-un motiv sau altul, liderul trupei a renunţat la serviciile lui, bateristul a mai cântat în diferite proiecte, iar în 2004 a existat o tentativă, eşuată în cele din urmă, de revenire în Megadeth. Şi în 2015 unii dădeau ca sigură reunirea formulei de pe "Rust in Peace", dar zvonurile s-au risipit odată cu cooptarea lui Kiko Loureiro (chitară) şi Chris Adler (tobe).
Nick Menza a murit pe 21 mai de atac de cord în timpul unui concert cu trupa sa din acel moment, Ohm, în care chitarist era Chris Poland. Poland, la bază instrumentist de jazz, a fost primul chitarist Megadeth şi a înregistrat cu trupa albumele "Killing Is My Business... and Business Is Good!" şi "Peace Sells... But Who's Buying?", înainte de a pleca în urma unui conflict cu Mustaine, amplificat şi de consumul excesiv de droguri. În 2004 Mustaine a semnat un contract cu Poland, în baza căruia acesta a înregistrat solourile de chitară pe albumul Megadeth "The System Has Failed", fără a se întoarce propriu-zis în trupă.
Interesant este că Nick Menza este al doilea baterist Megadeth care moare. În 1999 Gar Samuelson (şi el instrumentist de jazz la bază) a sucombat unei insuficienţe hepatice. Samuelson a cântat cu Megadeth în aceeaşi perioadă cu Chris Poland şi a înregistrat aceleaşi două albume. Şi dacă tot vorbim despre jazz, să spunem şi că tatăl lui Nick Menza, Don Menza, astăzi în vârstă de 80 de ani, este un cunoscut saxofonist care de-a lungul carierei a cântat cu nume mari din jazz ca Maynard Ferguson, Buddy Rich sau Elvin Jones, dar şi cu Leonard Cohen sau... Marty Friedman.


Grea alegere... "Tornado of Souls"? Poate preferata mea din toate timpurile, dar, parcă nu acum. "Holy Wars"? Repetată la nesfârşit. Nu, de data asta aleg "Train of Consequences", pentru că "Youthanasia" e albumul Megadeth a cărui apariţie ne-a prins în plină adolescenţă, cu piesele urmărite la ore târzii la MTV Headbanger's Ball înainte de apariţia casetei, smulsă cu aviditate de pe tarabele din Piaţa Romană. Live într-un studio de televiziune, formula despre care vorbeam mai sus, plus o muzicuţă (şi cel mai probabil o chitară adiţională). Incredibil ce tineri erau oamenii ăştia! Ei, că de noi nici nu mai vorbesc...

1 comment:

alexander said...

bine, voi sunteti si frumosi.... :)